Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náš příběh s BC

Náš příběh s border koliemi začal v roce 2014 nečekaným úmrtím naší fenky golden retrievra jménem Aida Garlic Fields a to totálním selháním ledvin v jejich 10 letech. V té době jsme rozhodně neuvažovali o svém návratu k chovu. Proto se během několika dní u nás objevila fenka border kolie bez PP, která dostala jméno Engie. Její temperamentní povaha s obrovským drivem nás oslovovala každým dnem … A navíc – přesto, že byla bez PP, nevypadala vůbec špatně.

engie.jpg

Po roce jsme se rozhodli podívat se na výstavu BC, odkud jsme si odvezli pejska, který nám učaroval na první pohled. Dostal jméno "Semi" (Say On Bohémia Alké). S ním jsme sbírali první opravdové zkušenosti s BC. Jevil se nám velmi nadějně, proto se jeho prioritou staly výstavy, kromě běžného sportovního výcviku a volno časových aktivit. Stal se poměrně úspěšným psem, neboť při svém třetím vystoupení získal kvalifikaci na Cruft …

semi.jpg

V té chvíli bylo rozhodnuto, naším dalším cílem se stal chov. ... ale toto rozhodnutí mělo malinký háček. Náš chov musel mít smysl a směr. Bohužel s tím rozhodnutím byla ruku v ruce volba fenky. Nebudu tu rozebírat naše myšlenkové pochody, ale jednoznačná volba fenky padla na nutnost jejího importu. Shoda náhod tomu chtěla, že jsme objevili nenápadný inzerát s velmi špičkovými rodiči a snad ještě kvalitnějším rodokmenem. A bylo rozhodnuto, naše fenka – zakladatelka našeho chovu má jméno – Donna of Dragon´s Dream (Maďarský import). Asi po měsíci nekonečného čekání se konečně objevila u nás doma.

donna5.jpg

Semi ji pořádně přivítal, patřičně zasvětil do tajných zákoutí našeho dvora, ale hlavně od první minuty se ti dva stali nerozlučnými partnery …. Oba se stali našimi věrnými přáteli. U Donny jsme objevili další dimenzi povahy BC a to nejen její chuť do práce, ale hlavně její preciznost v provádění jednotlivých povelů …

Když byla Donna doma, začali jsme se poohlížet po jejím ženichovi. Jednoznačnou volbou bylo navázání na krev matky a v jejím pokračování. Tím byla naše volba sice velmi omezená, avšak její vyřešení bylo neskutečně jednoduché. Otec musí nést krev matky a musí na ni navázat. K našemu překvapení jeden z nejúspěšnějších psů působil v ČR, a i když byl již „starší pán“, doufali jsme v jeho kondici a díky velké laskavosti jeho majitelky jsme měli přislíbeno jeho krytí. Po splnění všech předepsaných zdravotních testů a úspěšném absolvování bonitace se Donna stala chovnou fenou a zakladatelkou našeho chovu.

Mezi tím, jak jsme se blíže seznamovali s kvalitními BC, objevili jsme nádherného psa, k naší smůle v Austrálii … A jak říkám – nic není nemožné – začali jsme hledat fenku s jeho krví. Tu jsme díky přátelům náhodou objevili na Slovensku. Navíc její krev byla postavena tak, že krevně navazovala na Donnu, což do budoucna bude nespornou výhodou. K našemu velikému štěstí jsme si mohli vybrat nositelku krve druhé linie dokonce si pro ni zvolit její jméno. Tak že naše druhá fenka hrdě nese svoje jméno – Ginnie of Sandman Akirdalu. Tato fenka nás překvapila neskutečným drivem a svojí dychtivostí do práce.

ginni-2.jpg

Každá volba našich psích kamarádů měla svůj důvod, svoje přednosti … Pro nás bylo důležité, že se všechny předpoklady naplnily, nejsme zvyklí na tápání a přehmaty, na to jsme měli moc dobré učitele ...  V roce 2018 byla Donna kryta již zmiňovaným super úspěšným psem MCh Lucky for You Broadway a z tohoto spojení se narodila nádherná fenka Another Step Czech Efebie, která se snad do budoucna stane „vlajkovou“ fenkou našeho chovu a zakladatelkou Czech Efebie linie. Tím se náš chov odlišoval od chovatelů, kteří se svým chovem meměli žádný cíl.

V roce 2019 po splnění zdravotních testů Ginnie absolvuje bonitaci a začne se těšit na svého partnera, který byl nalezen ještě před jejím narozením… Věříme, že jeho volba bude neméně úspěšná, jako byl náš „A“ vrh. Stal se jím Italský pes s Australskými kořeny Ita JCh Just Believe In Magic Dei Rovi Fioriti - bratr Světového vítěze 2017. Z tohoto spojení jsme si nechali doma pejska, který dostal jméno Black Magic ("Meky").

b-6m-024.jpg

V tomto roce jsme také na podzim importovali nejen krásného, ale  také krevně velmi nadějného pejska z Maďarska z chovné stanice Wendigo´s wind jménem Xander Cage ("Xaro")

x9-006.jpg

Další výzvou se pro nás stal rok 2020. Již vlastníme úspěšného chovného psa a naše tři fenky položí konečně základ našemu chovu. První na řadu přišla nejstarší Donna, pro kterou jsme vybrali právě našeho Semiho a jak se časem ukázalo, tato volba nebyla vůbec špatná ... (vrh "C"). Jako druhá se nám začala hárat její dcera Annie. Pro tu byl nalezen "ženich" na Slovensku. A i když se jedná o velmi mladého pejska, myslíme, že bude mít skvělou budoucnost. Naše obavy přece jen trochu vzbuzoval, neboť se jednalo také o jeho první krytí ...Naštěstí se nenaplnily.. Vše dopadlo velmi dobře a tak se těšíme na jejich potomky. (vrh "D").

d5t-027.jpg

Z tohoto zahraničního spojení zůstává doma další fenka - Dancing Queen  ("Queenie"). Další krytí bude opět Ginnie. Díky situaci s koronavirem jsme se rozhodli opět využít našeho Semiho  (vrh "E"). Vrh dopadl nad naše očekávání skvěle a určitě přejeme všem odchovaným štěňatům velmi úspěšný a spokojený život ...

I když rok 2020 je složitější, než všechny ostatní roky (díky pademii coronaviru), daří se nám pokračovat v našem chovu. Mekki byl ohodnocen výborně na své první výstavě (V1, VTM) a s Xarem se nám daří "dobývat" výstavní kruhy. Slova jako: " ... takhle by měla chodit borderka ...", nebo: " ... musí být radost mít takového psa ..." dokáží povzbudit v naší práci ... A získané tituly - CAJC, BOJ jsou příslibem jeho skvělé kariéry ... 

Rok 2021 začal zdravotními testy našich psů. I když to v některých případech byly (povinně) opakované testy, opět vyšly skvěle. Další dobrou zprávou bylo zabřeznutí naší Donny, tentokrát byl za otce vybrán Cobain Clone Dream of joy - vnuk skvělého psa Broda (Lucky for You Broadway) - s nímž jsme měli možnost krýt náš "A" vrh. Očekáváme hárání naší Annie, která se stane matkou našich příštích štěňat, otcem se stane náš mladý Xaro - vrh G. V zápětí jsme zpozorovali hárání Ginnie, pro kterou jsme narychlo zvolili našeho Semiho. Pro oba vrhy byli vybráni skvělí nový majitelé, nové rodiny. Jeden velmi nadějný pejsek odjel do zahraničí na Slovensko.

I když byl rok 2021 velmi náročný s neustále řádícím coronavirem, přes to se nám s Xarem podařilo získat titul BOJ (Best of junior), Krajského vítěze, Českého junior šampiona a Českého šampiona. Navíc se z Xara stal několikanásobný otec skvělých odchovů, čímž  jen potvrdil svoje krevní kvality ...

Rok 2022 začal předčasným vrhem naší Queenie a narozením osmi kouzelných a zdravých štěňátek (vrh "Ch").  Oba rodiče prokázali svoje kvality. Z tohoto spojení jeden pejsek odjel do slunné Itálie, jedna fenka odcestovala dělat radost na Slovensko a my jsme si doma nechali nadějnou fenku, která dostala jméno Charlotte Czech Efebie - "Šárka", bude se věnovat výstavám a snad i chovu ... Jako další v tomto roce měla vrh Annie, na kterou jsme vybrali Mekyho. Z tohoto spojení se narodili čtyři zdravá štěňata, na které čeká skvělá budoucnost ...

p1070109.jpg

Na podzim je opět dohodnuto zahraniční krytí. Snad nám okolnosti budou přát a krytí se uskuteční. Toto krytí opět italským psem - Magnetic Gaze Dei Rovi Fioriti - se povedlo a 8.9. nám byla potvrzena březost Ginnie. Moc se na odchov těšíme a jsme opět zavázáni naší přítelkyni Chiarafederica Zane. Krytí bylo úspěšné - narodilo se sedm nádherných štěňat - 4 pejsci a 3 fenky, které Ginniie naprosto skvěle zvládla. Pro další chov jsme si nechali pejska - Jackie Chan Czech Efebie a fenku - Jessie Jane Czech Efebie. Z důvodů místa se tak tito dva na delší dobu stanou posledními border koliemi, které si necháme ...

Pokračujeme ve výběrové práci, jako jsme to dělali po celá léta, snažíme se získat vyrovnané psy, vynikající životní společníky, vhodné pro jakoukoli psí sportovní disciplínu, vždy dohlížíme na standard, abychom zachovali vlastnosti, které se ve výstavních kruzích hledají a rozhodně neopomíjíme zdravotní stav našich parťáků. Na něm závisí stav našich odchovů.

Rok 2022 byl nejnáročnějším rokem v naší chovatelské historii. Naše odchovy se začaly velmi úspěšně objevovat ve výstavních kruzích s vynikajícími výsledky, začaly se účastnit různých soutěží a úspěšně skládat zkoušky.  Covid se dařilo postupně eliminovat, avšak celková situace před nás postavila další překážky, které bylo nutné překonat. A tak i v tomto roce jsme uskutečnili tři krytí, to poslední opět v itálii psem z naší spřízněné chovatelské stanice. Celkově se dá říci, že rok 2022 byl naším nejúspěšnějším rokem ...  V tomto roce také náš Xaro získal titul Šampion České republiky.

Rok 2023 se stal mezníkem v našem chovu. Začali jsme "propojovat" rodokmeny našich psů a fen a vše začalo dostávat svoji logiku. Již v loňském roce se nám podařilo uskutečnit spojení Argo x Ginnie, z tohoto spojení necháváme doma Jackie Chana a Jessi Jane. Oba slibují veliké naděje do budoucna díky svým předkům ... Xaro se stal 40-tou border kolií, která dokázala získat titul Grand Šampion ČR (z celkově asi 17 000 BC u nás od počátků chovu). Také naše velmi mladá fenka Šárka si hned na první svojí výstavě vydobila svoje "místo na slunci" a u irského rozhodčího získala známku výborná 1 a Vítězka třídy mladých. Splnila bonitaci s naprosto úžasným hodnocením, navíc všechny její zdravotní testy dopadly skvěle a tak se může těšit na svého "ženicha", pro kterého se narodila. Splněním všech podmínek pro chov dokončila linii matek Czech Efebie. Podařilo se nám zlepšit jak exteriér, skvělou kontaktní povahu s chutí do práce, hlavně se zachováním neagresivity našich psích kamarádů, tak i vynikajících zdravotních testů. Skvělý exteriér v kombinaci s pracovním nasazením je něco, na co jsme opavdu hrdi. Dokazují to i výsledky našich odchovů.

Jackie Chan

p1070628.jpg

Jessi Jane

p1070644.jpg

Dalším spojením bylo Queenie x Meky na kterém začal být vidět cíl našeho chovu. Jsme velmi spokojeni s exteriérem, ale hlavně jsme pokročili o notný kousek cesty v povahách ... Na to, že jsou naše odchovy velice kontaktní jsme si zvykli a stalo se to standardem našich odchovů, že štěňata okouzlí na první pohled je hezké, že našemu chovu začnou rozumět i lidé kolem výcviku nás těší, ale že se dopracujeme k odchovu, který je schopen komunikovat od zhruba měsíce věku - to nás opravdu překvapilo.

Drobnou "šmouhou" na roku 2023 je to, že jsme chtěli poslední odchov po naší nejstarší fence Donně. Ještě po měsíci jejího těhotenství bylo vše v pořádku, i na SONU byly vidět vyvíjející se plůdky štěňat, jenže nastal termín vrhu ... a pořád nic. 1, 2, 3 dny po termínu vrhu jsme ji vzali k naší veterinární doktorce kde jsme zjistili, že štěňata jsou mrtvá - bez ozvěn jejích srdíček. Následovala akutní operace při které byla provedena i její kastrace .... Tím jsme ukončili její chovnou kariéru. Malou náplastí bylo to, že měla díky nachystanému vlastnímu vrhu, na který nedošlo, měla dostatek mléka a přijala s velikou radostí několik štěňat Queenie, tím pomohla babička vlastní vnučce s odchovem mrňat ... Naposledy ...

Border kolie jsou a vždy budou jednou z našich největších vášní; snažíme se být v kontaktu s těmi, kteří si od nás pejska kupují  a o kontakt s námi stojí, protože s odstupem času je velkým zadostiučiněním vědět, že jsme odchovali zdravé pejsky s vyrovnanou povahou, vidět výsledky a radovat se z nich ... Velikou odměnou pro nás je to, že naše odchovy jsou identifikovatelné a nepřehlédnutelné. Za naším chovem si bezvýhradně stojíme. A svědčí o tom i skutečnost, že chováme skoro zásadně na našich odchovaných fenkách již ve třetí generaci, na čtvrtou generaci čekáme ...

O našich dalších zamýšlených chovatelských záměrech zatím psát nebudeme, vše má svoje pravidla a svůj vývoj ..., i když s reálnými obrysy. Rozhodně máme už domluveny velmi zajímavá spojení a tak již dnes se těšíme na nová přátelství ...

 

Všem lidem na celém světě držíme palce, ať jsou zdraví

a své zdraví si chrání ...

Není nic cennějšiho než zdraví.

 

 

 meky-predni.jpg             xaro-vyrez.jpg

 

top.gif