Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veterinární okénko

Blíží se letní vedra - nepodléhejte lidské nevzdělanosti.

 

letni-vedra.jpg

 

teploty-v-aute.jpg

 

teploty-asfaltu.jpg

 

 

 PSINCOVÝ KAŠEL
 

Psincový kašel (odborně infekční laryngotracheitida , hovorově též nesprávně nazýván psí chřipka) je akutní nakažlivé onemocnění psa, které je doprovázeno záchvatovitým kašlem. Je to častá nemoc, která se snadno šíří mezi psy a projevuje se jako lehké nachlazení se záchvaty kašle, které vypadají, jako by měl pes v krku zaraženou kost či jiný předmět. Pes také může dávit bílé zpěněné hleny. V těžších případech je psincový kašel doprovázený horečkou a těžkým dýcháním a může přejít v zápal plic.

Lehká forma nemoci trvá obvykle 5–14 dní, ale kašel může přetrvávat i několik týdnů. Kašel se zhoršuje při námaze nebo při zatlačení na krk, například při zatahání za obojek. V těžších případech má pes horečku a je smutný a bez nálady. Psincový kašel je většinou viróza, proto nezbývá, než ho „vyležet“. Základem je klid, vzrušení či fyzická aktivita většinou provokují záchvaty kašle.

Vykašlávání podporuje jitrocelový sirup. Dávkování je jednoduché, pro velkého psa v dávkování pro dítě, pro malého nahradit polévkovou lžíci čajovou. Já osobně jsem jitrocelový sirup dával svým psům i jako prevenci.

Nachlazený potřebuje také dostatek tekutin. Může dostat slabý vlažný čaj s medem. Pokud málo pije, někdy pomáhá podat vývar nebo přidat do vody pár kapek mléka. Psi občas kvůli rozbolavělému krku odmítají suché krmivo, ale namočené nebo konzervu či maso si dají.

U většiny psů kašel do 10 dnů odezní a uzdravení psi jsou krátkodobě imunní před infekcí těmi původci, kteří u nich vyvolaly nemoc.
Veterinář by měl vidět každého kašlajícího pejska, který kašle delší dobu než 2 týdny a také všechny psy, kteří trpí také nechutenstvím, horečkou, zánětem spojivek nebo jim z nosu tečou žluté nebo zelenožluté hleny.